Βία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης

Βία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης

βββββ

Πολλοί γονείς προσπαθούν να προφυλάξουν την ψυχολογική υγεία των παιδιών τους από τη βία. Αυτό όμως θα είναι πολύ πιο δύσκολο αργότερα όπως μεγαλώνουν και βλέπουν γύρω τους την πραγματική ζωή. Έτσι είναι σωστό να μιλήσετε στο παιδί σας γι’ αυτά που βλέπει.

Τα παιδιά στην ηλικία των 6-7 ετών, είναι επαγγελματίες με το τηλεχειριστήριο και πιθανότατα και με τον υπολογιστή. Ξέρουν το πρόγραμμα της τηλεόρασης πολύ καλά και έχουν λόγο στο τι θέλουν να δουν.

Μέχρι την ηλικία των 6 ή 7 χρονών, ξέρουν τη διαφορά μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, όμως βλέποντας στα νέα συνεχώς ειδήσεις για βίαια γεγονότα, ίσως φανταστούν ότι η βία είναι πιο ανεξέλικτη από ότι στην πραγματικότητα.

Γι’ αυτό τα παιδιά χρειάζονται οπωσδήποτε την επίβλεψη των γονέων, για την τηλεόραση, τα video games, τις ταινίες, το internet και βέβαια είναι πολύ καλό να συζητούν μαζί για αυτά που βλέπουν.

Πώς να χειριστείτε την απασχόληση του με την τηλεόραση.

  • Περιορίστε τον χρόνο. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά δύο ώρες το πολύ την ημέρα, μαζί με internet και video games, για τα παιδιά πάνω από 2 ετών. Κάτω των δύο ετών απαγορεύετ
  • Βοηθήστε το παιδί σας να διαλέγει προγράμματα χωρίς βία.
  • Οι καλύτερες επιλογές διδάσκουν τα παιδιά καλές κοινωνικές σχέσεις, πώς να μοιράζονται και να είναι καλοί φίλοι. Τα παιδιά δεν μιμούνται μόνο την κακή συμπεριφορά, μιμούνται και την καλή. Επίσης ενθαρρύνετε τα μικρά σας να βλέπουν προγράμματα που μιλούν για κάποιο πρόβλημα και πως μπορούμε να το λύσουμε. Όταν τελειώσει αυτό που θέλετε να παρακολουθήσει το παιδί, κλείστε την τηλεόραση.
  • Μην φύγετε από κοντά του. Πάρα πολλά παιδιά βλέπουν τηλεόραση χωρίς καμία επίβλεψη.
  • Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στα βιντεοπαιχνίδια και το διαδίκτυο. Παίξτε μαζί του, ώστε να μπορέσετε να μιλήσετε γι’ αυτό. Τα παιχνίδια αυτά μπορεί να περιέχουν πολλή βία και χυδαία γλώσσα. Κρατήστε τα παιδιά σας μακριά από αυτά και δώστε τους παιχνίδια με βάση τον αθλητισμό, την τέχνη ή την μουσική
  • Οι παιδικές ταινίες πολλές φορές περιέχουν βία. Μάθετε κάποιες λεπτομέρειες πριν πάτε στον κινηματογράφο μαζί του.
  • Κάντε πολλές ερωτήσεις.Τα παιδάκια αυτής της ηλικίας, έχουν την τάση να απορροφούν την βία στην οθόνη χωρίς αντίρρηση. Ή μπορεί να μιλούν για το πόσο φανταστικό είναι. Για να τα κάνουμε να σκέπτονται με κρίση, κάντε τους ερωτήσεις όπως: Χτύπησε κανείς; Πως νομίζεις ότι αισθάνεται αυτός; Γιατί άραγε να φερθεί έτσι; Τι θα έκανες εσύ;

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε

Ελέγξτε τα βιβλία που έχετε σπίτι σας, ιδίως αυτά που σας έχουν χαρίσει, εννοείται τα παιδικά, όπως και τα DVD. Αν δείτε κάποιο που έχει βία πετάξτε το. Διαβάστε καλά όλες τις πληροφορίες για ότι καινούργιο θέλετε να αγοράσετε.

Όσο είναι δυνατόν, ας παρακολουθούν τα αγαπημένα τους προγράμματα σε video ή DVD ώστε να μην υπάρχουν διαφημίσεις και previews για άλλα προγράμματα που μπορεί να είναι πολύ βίαια.

Πηγή : Paidorama.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s