Το οικολογικό αποτύπωμα – Τα ίχνη μας πάνω στη Γη

Το οικολογικό αποτύπωμα – Τα ίχνη μας πάνω στη Γη

Ο πίνακας αφηρημένης τέχνης του Μάλεβιτς μοιάζει στα μάτια μας με ένα διαστημικό σταθμό. Από κει πανω παρατηρούμε τη Γη και τους άλλους πλανήτες καθώς περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο. Παρατηρούμε καλύτερα και ανακαλύπτουμε ίχνη πάνω στο χιόνι. Εξερευνούμε για να δούμε σε ποιον ανήκουν τα ίχνη. Είναι ίχνη από πολική αρκούδα, πολική αλεπού, λαγό και τάρανδο. Είναι τα ζωα των πάγων. Μαθαίνουμε για τη ζωή τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα ζώα των πάγων βρίσκονται σε κίνδυνο. Το σπίτι τους λιώνει σιγά σιγά. Αν θέλουμε να τα βοηθήσουμε πρέπει να ανακαλύψουμε τι συμβαίνει.

Και καθώς η εξερεύνηση συνεχίζεται… ανακύπτουμε κι άλλα ίχνη! Είναι τα δικά μας ίχνη πάνω στο χιόνι!

Οι άνθρωποι αφήνουν κι αυτοί τα δικά τους ίχνη πάνω στη Γη. Ποια είναι αυτά; Ανακαλύπτουμε ίχνη παντού! Στα χιόνια, στο χώμα, στην άμμο. Είναι όμως μόνο τα ίχνη των ποδιών τους; Ή μήπως υπάρχουν κι άλλα ίχνη; Ακόμα κι όταν δεν το καταλαβαίνουμε αφήνουμε ίχνη που λερώνουν τον πλανήτη μας. Κάθε φορά που πετάμε χαρτιά και σκουπίδια στο δρόμο, ή στη θάλασσα, ή στην αμμουδιά. Κάθε φορά που ξεχνάμε τα φώτα ανοιχτά ακόμα κι όταν πετάμε το φαγητό μας στα σκουπίδια. Ανακαλύπτουμε ίχνη από τους καπνούς των εργοστασίων, ίχνη από καυσαέρια αυτοκινήτων, ίχνη από περτελαιοκιλήδες στη θάλασσα, φωτιές και τόσα άλλα. Όλα αυτά τα ίχνη κάνουν τη Γη μας λυπημένη. Έναι τα οικολογικά μας αποτυπώματα.

Τα ίχνη που ανακαλύψαμε προκαλούν λύπη στη Γη μας. Τη λερώνουν και την καταστρέφουν. Η ενέργεια που καταναλώνουμε κάνει τα εργοστάσια να δουλεύουν συνεχώς. Οι ρύποι έχουν καταστρέψει το όζον, που την προστατεύει από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία. Οι ακτίνες το ήλιου μπαίνουν από την τρύπα του όζοντος και ανεβάζουν διαρκώς τη θερμοκρασία της. Η Γη μας μοιάζει να σαν να έχει πυρετό!

Θέλουμε να σβήσουμε τα οικολογικά αποτυπώματα και να ενώσουμε τα χέρια μας σε μια κοινή προσπάθεια. Αποτυπώνουμε γύρω της τα ίχνη των χεριών μας που σημαίνουν την υπόσχεσή μας ότι θα τη φροντίζουμε, θα την αγαπάμε θα την προσέχουμε και θα τη νοιαζόμαστε.

Ας ξεκινήσουμε από το σχολείο μας. Ψάχουμε να βρούμε οικολογικά αποτυπώματα. Ανακαλύπτουμε αποτυπώματα στα φώτα που είναι αναμμένα άσκοπα, νερό που σπαταλάμε, μια βρύση που στάζει, χαρτί που ξοδεύουμε χωρίς οικονομία, σαπούνι που σπαταλάμε.

Είναι ώρα να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας. Ξεκινάμε με το χρυσό κανόνα της οικονομίας: «Ξοδεύω μόνο όσα χρειάζομαι- δε σπαταλώ».

2 σκέψεις σχετικά με το “Το οικολογικό αποτύπωμα – Τα ίχνη μας πάνω στη Γη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s